„Деветте живота на Александър Баденфийлд“ разказва за най-лошото момче на света

Share Button

Деветте живота на Александър Баденфийлд” разказва историята на 12-годишно момче, което умира цели девет пъти. „Бива ли наистина някой да е толкова лош и едновременно толкова малък?“,  пита авторът Джон Бемелманс Марсиано и отговаря с „Да” още в началото на книгата. После продължава с описание на ужасното хлапе.

9 jivota na Aleksandar Badenfiild

Ние пък продължаваме с едно от любимите ни ревюта на романа, публикувано първо в „Аз чета“. Благодарим на Габи Кожухарова за читателския отзив!

Обикновено ми се четат десетки неща наведнъж и приключа ли с един роман, ставам разногледа, докато реша какво точно да го наследи. Е, оказа се, че съм си умирала за детска книга за смъртта, която да ме разплаче… от смях. Дами и господа, посрещнете „Деветте живота на Александър Баденфийлд“.

Александър Баденфийлд е последният представител на баснословно богата фамилия от забележителни негодници, чието изконно удоволствие е да наблюдава как другите страдат. Младият Баденфийлд е най-богатият човек на света, живее в огромен замък насред Ню Йорк, не ходи на училище и си има верен до гроб иконом, клетият Уинтърботъм, който изпълнява всяка негова прищявка. Има едно единствено нещо, което кара момчето да се мръщи, и това е семейното проклятие – заради предаващата се от поколение на поколение злоба, всеки Баденфийлд е обречен на ранна и жестока смърт. И тъй като Александър е типичен представител на рода Баденфийлд, тоест е непоправим подлец и негодник, същата съдба очаква и него.

Дванайсетгодишното симпатично изчадие инатливо се опълчва на проклятието, намирайки как да открадне деветте живота на котката си Шаденфрод. Вместо да ги цени и оползотвори пълноценно обаче, Александър ги профуква за нула време, изпробвайки най-различни начини да умре. Нещо като самоубийствен туризъм, при който всеки фатален инцидент служи за забавление. И трагедиите наистина са забавни, поне до момента, в който младият Баденфийлд не осъзнава, че се е озовал точно там, откъде е и започнал – само с едно кратко човешко съществувание под ръка.

„Деветте живота на Александър Баденфийлд“ е потресаващо готина книжка, дяволита и така напоена с черен хумор, че направо мога да си представя лукавото удоволствие, с което Марсиано я е писал. Авторът прави клишетата в жанра на пух и прах и съвсем откровено си го признава на няколко места. Илюстрациите на Софи Блекол са страхотни и си мисля, че голяма част от ексцентричния чар на историята идва именно от тях. През цялото време, докато ги гледах, си представях какъв чуден филм би могъл да направи Тим Бъртън по романа.

Срамота е, че книгата е толкова кратка. Чак ми се прищя да й присадя новавивум, уникалният орган, който дарява котките с многобройните им животи, за да може историята магически да се удължи и да й се радвам още, но самият Александър Баденфийлд ми показа, че подобни експерименти не са чак толкова добра идея. В никакъв случай не пропускайте да се убедите и сами.

Деветте живота на Александър Баденфийлд“ е нашата книга на месеца – през юни може да се поръча от сайта ни с 40% намаление, само за 8.40 лв. 

Share Button

Едно мнение по „„Деветте живота на Александър Баденфийлд“ разказва за най-лошото момче на света

  1. Pingback: 5 книги, които ще събудят детето във вас | Блог на издателство "Милениум"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *