Читателят: Ваня Хинкова за магичното сбъдване на мечтите в „Изобретението на Хюго“

Share Button

Знаем Ваня Хинкова от фейсбук, където е сред най-активните книжари на „Хеликон“. И със сигурност – най-активният от Русе. 😉 Всеотдайна читателка, тя обожава книгите на „Милениум“ и особено внимание отделя на YA и детските ни издания. „Изобретението на Хюго“ е сред любимите й и затова я поканихме да сподели впечатления в рубриката ни „Читателят“. Вижте романа на Брайън Селзник през цветния поглед на Ваня.

11830238_442850249237460_2051720246_n

Като книжар какво мислиш за „Изобретението на Хюго”?
Съвсем отговорно и с ръка на сърцето мога да заявя, че това е една от най-стойностните детски книги, които са излизали през последните години на българския книжен пазар. Като имам предвид не само изключителната й полиграфия, но и съдържанието, и красивото послание, което носи в себе си тази магична история за сбъдването на мечтите и силата на приятелството.

Как ти се струва комбинацията между текст и рисунки в изданието, което самият автор нарича „роман в картини и думи”?
Изключително сполучлива. Самата аз винаги съм смятала, че илюстрациите в една книга са не по-малко важни от думите в нея, и то не само защото спомагат за развиване на чувството ни за естетика, но най-вече защото въображението не знае граници там, където думите безсилно трябва да спрат. Това е първата книга, в която картините не просто допълват историята на автора, а са част от самата нея и то не по-малко съществена, отколкото разказа с думи. Този оригинален похват ни дава възможност да станем част от приключението на Хюго и Изабел, да го съпреживеем така силно, сякаш самите ние сме тези, които трябва да открием тайната на автоматона и посланието, което той носи със себе си.

Научи ли повече за кино историята?
Истината е, че преди да прочета книгата на Брайън Селзник, не знаех почти нищо за това как се е зародило киното. Разбира се, историята на братя Люмиер, създателите на кинематографа, ми беше позната, както и прословутият им филм „Пристигането на влака в гара Ла Сиота“. Оттам нататък киното беше една загадка за мен, поне докъм 30-те години на XX век. В това отношение срещата с изключителната личност на Жорж Мелиес беше истинско удоволствие. Защото той е не просто първият кинорежисьор, който създава по време на кратката си, но плодотворна, кариера над 500 филма. Жорж Мелиес е човекът, който проумява, че в света на киното въображението е това, което трябва да ни води напред, и че филмите са начин да запечаташ на лента мечтите си.

На кого препоръчваш „Изобретението на Хюго”?
На всички малки и големи читатели, мечтатели, изобретатели. На всеки, който крие някаква тайна цел дълбоко в сърцето си и често се пита дали изобщо е възможно тя да бъде постигната. Искам да ви кажа от свое име и от името на Хюго: „Всичко е възможно, докато носиш вяра в себе си!“. Убедена съм в това и вие също ще се убедите, ако прочетете тази книга. Тя е пътеводител в света на мечтите, които се сбъдват само ако имаш смелостта никога да не се отказваш от тях. Препоръчвам я горещо и на всички онези, които все още не знаят, че никога не си прекалено голям, за да вярваш в чудеса!

DSC_5439

Сподели ни любимия си цитат?
Беше ми трудно да реша кой цитат точно да избера. Истината е, че имам няколко любими от книгата. Един от тях описва книжарницата като място, което „миришеше на стара хартия, прах и канела”. Представих си книжарницата на мосю Лабис , толкова жива и реална, още в мига, в който прочетох тези думи. А вие? Или пък друг, в който Хюго говори на Изабел за машините и тяхното предназначение. А всъщност сякаш говори за нас, хората:

Замисляла ли си се някога, че всички машини са създадени по някаква причина? Едни са изработени, за да те разсмиват като тази мишка, други – за да ти казват колко е часът като часовниците, трети пък – за да те смайват като роботите. Може би затова повредените машини винаги малко ме натъжават, понеже вече не могат да изпълняват онова, за което са били предназначени. Навярно и с хората е същото. Ако изгубиш предназначението си… сякаш си повреден.

И не на последно място този, заради който смятам, че е важно да се прочете историята на Хюго, защото той ни казва нещо, на което би трябвало да ни учат в училище, а понякога отнема цял един живот да разберем сами – че без цел човек е нищо и че всеки трябва да открие онова чудо, за което е роден:

Понякога се качвам тук нощем, дори когато нямам работа по часовниците, просто за да погледам града. Обичам да си представям, че светът е една огромна машина. Машините, нали знаеш, нямат излишни части. Те имат точно толкова на брой и такива части, каквито са им нужни. Та затова си мисля, че ако целият свят е огромна машина, трябва да има някаква причина, за да съм тук. А това означава, че ти също си тук по някаква причина.

А коя е любимата ти илюстрация?
Всъщност цялата книга е поредица от великолепни илюстрации и това е една от причините да я харесвам толкова много. Но ако трябва да си избера само една, като книжен човек бих се спряла на някоя от книжарницата… Например тази:

… или тази:

Когато приключи с прочита на книгата, какво ти се прииска?
Честно ли? Да започна отначало историята за Хюго, Изабел и папа Жорж, и тя никога да не свършва. Но всъщност по това се познават добрите истории, нали? По тъгата, която ни спохожда, когато затворим последната страница. Чувството, че се разделяш не просто с книга, някакъв неодушевен предмет, а с приятел – някого, с когото си живял, страдал си и си се смял в продължение на толкова много страници, че вече не знаеш къде свършва той и къде започваш самият ти… Това е чудото на четенето!

Кажи, каквото сме забравили да те питаме. 🙂
Забравихте да ме попитате „Какво научи от историята на Хюго?”. Отговорът: научих много и важни неща, които никога не е късно да разбереш. Като това, че изкуството може не само да вдъхновява, но и да спасява; че мечтите оживяват, когато има с кого да ги споделиш; че няма приключение без трудности и все пак щастливият край е възможен; но най-вече това, че всичко, от което имаш нужда, за да се справиш със страшните неща в живота, е добър приятел и смело сърце. 

Още интересни публикации за „Изобретението на Хюго“ прочетете тук.

Ако и вие искате да попълните въпросника ни, не се колебайте да се свържете с нас!

Share Button

Едно мнение по „Читателят: Ваня Хинкова за магичното сбъдване на мечтите в „Изобретението на Хюго“

  1. Pingback: 5 книги, които ще събудят детето във вас | Блог на издателство "Милениум"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *