15 избрани цитата от „Речите, които промениха света“

Share Button

Какво обединява силните лидерите, харизматичните диктатори и гениалните творци? Отговорът се крие в новата ни книга „Речите, които промениха света“. Съставителката й София Петрова е подбрала най-паметните образци на ораторското изкуство от Античността до наши дни. Специално за вас извадихме 15 цитата, които ще ви убедят, че великите личности остават в историята не само с делата, но и с думите си.

Rechite, koito promeniha sveta

1. Старайте се да не се изтъквате, да бъдете скромни. Дори и сега ние вече сме твърде много и доста скоро ще бъдем още повече. Това катерене за място под слънцето става за сметка на другите, които няма да започнат да се катерят. Това, че се налага да настъпвате някого по краката, не означава, че трябва да стъпвате по главата му.
Из „Моят таен доклад!“ на Йосиф Бродски

2. Никой не иска да умира. Дори хората, които искат да отидат в Рая, не искат да умират, за да стигнат там. В крайна сметка смъртта ще е краят на всички ни. Никой не я е избегнал. И така трябва да е, защото Смъртта е може би най-доброто изобретение на Живота. Тя е агентът на промяната. Тя прочиства старото, за да даде път на новото.
Из „Останете си гладни! Останете си глупави!“ на Стив Джобс

3. Свободата е неделима и когато един човек е поробен, всички останали също не са свободни.
Из „Аз съм берлинчанин“ на Джон Ф. Кенеди

4. Казвам ви днес, приятели мои, въпреки трудностите днес и утре, аз все още имам една мечта. Това е една мечта, дълбоко вкоренена в американската мечта. Мечтая един ден тази нация да се издигне и да живее според истинското значение на своето верую: „Ние приемаме тази истина за даденост: всички хора са създадени равни“. Мечтата ми е един ден на червените хълмове на Джорджия синовете на бащите роби и синовете на бившите робовладелци да могат да седят заедно на масата на братството. […] Имам една мечта, че моите четири деца един ден ще живеят в нация, където нямат да бъдат преценявани според цвета на кожата им, а според техния характер.
Из „Имам една мечта“ на Мартин Лутър Кинг

5. Останала ли е дори една добродетел сега сред вас? Има ли един грях, който да не притежавате? Вие нямате по-голям усет за религия от моя кон, златото е вашият Бог, кой сред вас не е разменил съвестта си срещу подкупи? Има ли един мъж сред вас, който има дори най-малка грижа за доброто на републиката?
Из „Реч при разпускане на Дългия парламент“ на Оливър Кромуел

6. Навсякъде трябва да развием фин слух и усет за малките забележки, които предизвикват подхвърлени изречения. На такива забележки често се гледа несериозно и под мотото: „Той или тя не го мисли сериозно“. Все пак нетолерантността и расизмът в никакъв случай не се изразяват най-напред в насилие. Опасни са не само екстремистите. Опасни са също и онези, които подклаждат предразсъдъците, които разпалват чувство на презрение. Колко важни са тук чувствителността и будното съзнание за това кога започват разграничаването, омаловажаването на човешкото. Равнодушието и небрежността често стоят в основата на процеса на бавно нарастващата бруталност у човека. Думите могат да станат дела.
Из „Не“ на тероризма и насилието“ на Ангела Меркел

7. Израелоско-палестинския конфликт е трагичен сблъсък между дясното и дясното. И израелските евреи няма къде другаде да отидат, и палестинските араби няма къде да отидат. Те не могат да се обединят и да станат единно щастливо семейство, защото не са единни, не са щастливи и не са едно семейство – те са две нещастни семейства. Аз дълбоко вярвам в историческия компромис между Израел и Палестина – решение на две държави. Не меден месец заедно, ами справедлив развод – Израел е в съседство с Палестина, със Западен Йерусалим за столица на Израел и Източен Йерусалим като столица на Палестина. Напомня на Чехия – спокоен развод със Словакия.
Из речта при получаването на наградата „Франц Кафка“ на Амос Оз

Amos Oz

Амос Оз

8. Когато поемате властта, приемете също и отговорността. Никой не може да получи власт, без в същото време да придобие задължението за строга отчетност за употребата на тази власт. Иска ми се да видя хора, които имат абсолютна власт, но когато вие, хората, я приемете, не забравяйте, че не можете да бягате от отговорността, която идва с нея.
Из „Дълг и самоконтрол“ на Теодор Рузвелт

9. В бъдещите дни, които се стремим да осигурим, ние очакваме с нетърпение свят, основан на четири основни човешки свободи.
Първата е свободата на словото и изразяването – навсякъде по света.
Втората е свободата на всеки човек да почита Бог по свой собствен начин – навсякъде по света.
Третата е свободата от недостиг – която, предадена на световен език, означава икономически споразумения, които ще осигурят на всяка нация здрав живот в мирно време за своите жители – навсякъде по света.
Четвъртата е свободата от страха – която, предадена на световен език, означава световно съкращаване на оръжията до такава степен и по такъв цялостен начин, че никоя нация да не бъде в позиция да извърши акт на физическа агресия срещу някой съсед – навсякъде по света.
Из „Четирите свободи“ на Франклин Рузвелт

10. Твърде често историята на Европа е описвана като серия от нескончаеми войни и разпри. Но от наша гледна точка днес със сигурност това, което ни засяга най-много, е нашият общ опит. Така например историята как европейците откриват и колонизират – и, да, без извинение – цивилизоват голяма част от света, е изключителна приказка за талант, умения и смелост.
Из „Реч, произнесена в Брюж“ на Маргарет Тачър

11. Не можем да обвиняваме предишните управници за всичко не само защото това би било неправилно, но и защото това би притъпило чувството за дълг, пред което всеки един от нас е изправен днес: а именно, задължението си да действа независимо, свободно, разумно и бързо.
Из новогодишното обръщение на Вацлав Хавел

12. За всеки писател всяка книга трябва да бъде едно ново начало, един нов опит да постигне нещо отвъд възможното. Авторът винаги трябва да опитва нещо ново, което никога преди не е било правено или което другите са опитвали, но неуспешно. Само тогава, понякога, с много късмет, има шанс да успее.
Из „Писателят като артист“ на Ърнест Хемингуей

13. О, времена! О, нрави! Всичките тия злодейски кроежи Сенатът ги знае, консулът ги вижда и Катилина е още жив! Жив е! Що казвам? Явява се в Сената, взима участие в съвещанията за обществените работи и в ума си избира и определя измежду нас жертви за своята злоба. А ний, които имаме силата в ръцете си, мислим, че сме изпълнили всичките си длъжности към отечеството, като сме защитили своя живот от беснотата и злобата на Катилина. Отдавна трябваше, о, Катилина, да те повлекат на наказание по заповед на консула и да претърпиш смъртта, която готвиш за всичките.
Из „Първа реч против Катилина“ на Цицерон 

14. Дяволът пристигна тук вчера. Вчера, точно тук, той пристигна. Тази трибуна още ухае на сяра. Вчера, дами и господа, от тази трибуна президентът на САЩ, към когото се обръщам като към дявол, дойде тук и говори, сякаш притежава целия свят. Ще бъде нужен психиатър, за да анализира вчерашното му слово.
В качеството си на говорител на империализма той дойде, за да ни сподели рецептите си за отстояването на сегашната схема на доминация, експлоатация и плячкосване на хората по света. Речта му идеално би паснала на филм на Алфред Хичкок, а аз дори бих дръзнал да предложа и заглавие: „Рецептата на дявола“.
Из „Дяволът е тук“ на Уго Чавес

15. Нека не говорим за по-мрачни дни: нека вместо това говорим за по-сурови дни. Това не са мрачни дни, това са велики дни – най-великите дни, които нашата страна някога е изживявала, и трябва всички да благодарим на Бог, че ни е било позволено, на всеки според постовете ни, да играем роля в правенето на тези дни паметни в историята на нашата раса.
Из „Никога не се предавайте!“ на Уинстън Чърчил

Share Button

2 мнения по „15 избрани цитата от „Речите, които промениха света“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *