От кухнята на „Уроците на любовта“. Художничката Моника Писарова за скритите послания в кориците

Share Button

Идването на пролетта така ни размечта, че нямаше как да не си припомним най-романтичната ни корица – тази на сборника с проникновени изповеди и откъси от любовни класики „Уроците на любовта. Интимните откровения на великите“. За да го облечем в подобаваща премяна, се обърнахме към дизайнерско студио „Kontur Creative“, които се отличават с възхитителните си художествени решения. След преглед на няколко различни варианта и задълбочен размисъл се спряхме на илюстрацията на Моника Писарова, чийто нежен подход към текста съвършено обрисува стотиците деликатни емоции, заключени между страниците на книгата. Ако трябва да бъдем напълно честни, това е една от любимите ни корици! Ето защо поканихме Моника да сподели няколко тайни от кухнята на художника 🙂

Една китайска поговорка гласи:

Всяко дълго пътуване започва с една-единствена стъпка.

Творецът, независимо от полето му на изява, винаги се стреми да провокира себе си и околните. Играе със символи, с границата между мечта и реалност, с емоциите. И винаги оставя частица от душата си…

Стартирайки нов проект, първите няколко минути ми се струват като часове – загледана в монитора, държа в ръка писалката на таблета, с поглед, насочен към все още недокоснатия бял интерактивен лист.

Така започна и приключението ми с „Уроците на любовта“, чиято корица издателство „Милениум“ ми повери. В следващите редове ще се опитам да ви въведа накратко в творческия ми процес по създаването ѝ.

Да сътвориш корица (независимо дали ще е илюстрация или колаж), базирана върху чужд текст, е предизвикателство. Още по-голямо предизвикателство е, ако тази корица е за сборник. Ще кажете: „Че защо да е предизвикателство?“. Веднага ще ви отговоря. Корицата трябва да говори на читателя. Нейната роля е деликатно да примами погледа на зрителя, разкривайки нежни нюанси от текста, който се крие под нея. Целта ѝ е да разбуди любопитство и да носи послание.

Уроците на любовта

Корица: Моника Писарова, Kontur Creative

Когато книгата е сборник, аз като художник и дизайнер съм поставена пред тежкия въпрос: „Кое от всички включени произведения да избера да изобразя?”.

„Уроците на любовта“ не съдържа разкази или стихове, а събира цитати на доказали се във времето литературни произведения, както и писма, поели в себе си душите и емоциите на тези, под чието перо са излезли. Обединява ги любовта във всички нейни аспекти. Това и трябваше да „облека” в цвят и форма. Какъв по-добър начин да изобразя съдържанието от това да го покажа – чрез ръчно написани писма, съдържащи се в книгата, както и откъс от едно от цитираните произведения.

Дамско сърцеА цветето? Цветето е символ на любовта не само заради сърцевидната си форма. Името му е Дамско сърце (на английски се среща под названията Bleeding Heart, Lady-in-a-bath, Lyre Flower) и символизира както откритото емоционално изразяване, безусловната любов и състраданието, така и страстта между двама души. Цветята в бяла окраска пък са свързани с невинността. А и когато говорим за любов, тя невинаги е споделена. Ето защо Дамско сърце в някои страни бележи също и отблъсната или отхвърлена любов.

Но нещото, което окончателно ме убеди, че именно това красиво и деликатно цвете заслужава да е на корицата на „Уроците на любовта“ бе, че то символизира любовта като връзка, която преминава границите на живота и смъртта… Това ми бе достатъчно! Ето го визуалния акцент! Финалният щрих, съдържащ в себе си основната нишка в сборника. Любовта такава, каквато е – истинска и неподправена! Страстна и дори болезнена!

Ако искате да разгледате и други творби на Моника, посетете сайта на дизайнерско студио „Kontur Creative“.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *