5 книги, които ще събудят детето във вас

Share Button

Книгата е най-добрият приятел не само на детето, но и на родителя. Няма по-надежден възпитател от красиво разказаната история и по-уютен пристан от окриляващите въображението илюстрации. На днешния прекрасен празник ви пожелаваме никога да не забравяте удоволствието от четенето и да не спирате да цените онези творби, които са ни радвали години наред и които самите ние с усмивка предаваме на децата си 🙂

Ето ги и нашите любими детски книги, с които се надяваме да отбележите повода по възможно най-вдъхновяващия и забавен начин!

ЗА МЕЧТАТЕЛИТЕ
„Изобретението на Хюго“ от Брайън Селзник

„Изобретението на Хюго“ е необикновено и докосващо произведение не толкова заради съдържанието си, колкото заради самата реализация на книжното тяло. Историята на дванайсетгодишния сирак Хюго Кабре, който живее в тайните кътчета на голяма френска гара и се опитва да възстанови едно от изобретенията на баща си, е разказана посредством редуващи се рисунки и текст. Брайън Селзник прави своеобразен реверанс към пионерите на филмовото изкуство със сюжета и с оформлението на страниците, наподобяващи черния екран от киното и впримчващи вниманието на читателя. Вдъхновяващ и красив експеримент, който би могъл завинаги да изличи от ума на малчуганите идеята, че е скучно да прекарваш времето си с книга в ръка.

ЗА ПАКОСТНИЦИТЕ
„Деветте живота на Александър Баденфийлд“ от Джон Бемалманс Марсиано с илюстрации на Софи Блекол

Александър Баденфийлд е последният представител на баснословно богата фамилия от забележителни негодници, който изпитва дяволито удоволствие от чуждото страдание. Дванайсетгодишният злосторник проявява особена находчивост, като намира начин да открадне деветте живота на котката си Шаденфрод. Веднъж надарен с толкова шансове за лудории, Баденфийлд се впуска в най-различни безразсъдно щури приключения. Джон Бемелманс Марсиано изпъстря историята с черен хумор и лукавство, а илюстрациите на Софи Блекол само допълват необикновения й чар. Ако сте запазили пакостника в сърцето си, веднага ще се влюби в най-лошото момче на света!

ЗА ПРИКЛЮЧЕНЦИТЕ
„Съкровището от зеленото езеро“ от Луис Сакър

Изпълнен с шантави образи, мъдър и забавен, „Съкровището от Зеленото езеро” е роман за приятелството, което не се бои дори от смъртоносния жълтопетнист гущер, за любовта и смъртта на най-опасната бандитка в Дивия запад и за едно момче, решено да изрови истината с цената на всичко. Книгата на Луис Сакър е призната за юношеска класика и е отличена с куп награди! Признанията никак не са случайни – не си представяме някой да не я завърши с усмивка на уста и сърце, изпълнено с най-чисто щастие и възторг. Историята на Станли Илнатс ще спечели най-вече приключенците по душа, които няма да се стърпят да я започнат отначало в мига, в който са отгърнали последната страница. 🙂

ЗА АРТИСТИЧНИТЕ
„Упоритият крал“ от Доналд Бисет с илюстрации на Кремена Пенчева

Кралят от знаменитата приказка на Доналд Бисет е твърдо решен да не се поддава на сивотата и еднообразието на царските задължения. Даже проявява завиден инат, като сам боядисва терасата на двореца си! Партньор в творческите му перипетии е илюстраторката Кремена Пенчева, чиито прекрасни рисунки успяват мигновено да разсмеят читателя, станал свидетел на небивалиците на краля. Артистичното трио ще трогне всеки малчуган – дори и вече порасналите 😉 – който се спасява от скуката и отговорностите с малко цвят и много въображение.

ЗА СРАМЕЖЛИВЦИТЕ
„Алфи и морското царство“ от Давина Бел с илюстрации на Алисън Колпойс

Алфи не е сигурен, че ще се справи с ролята на Капитан Морска звезда в училищното празненство. Ето защо майка му решава да го заведе на специално място – градския аквариум, побрал цялото тайнство на водното царство. Топлите и умиляващи илюстрации на Алисън Колплойс приютяват най-различни нюанси на синьото, а нежната мъдрост на Давина Бел вдъхва увереност на малки и големи читатели, които трудно преодоляват страховете си и предпочитат да не бъдат център на вниманието. Чрез помощта на един причудлив морски обитател тя разкрива на стеснителния Алфи най-ценната истина – за всекиго има място под слънцето, дори и за най-срамежливите!

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *