Читателят: Аделина „Змей“ Генова за невинността и жестокостта в „Стая“

Share Button

Имало едно време един Змей, който обичал да изпепелява кралства, да трупа планини от лего и… да чете. Когато не отвличал умни принцеси и не се борел с досадни юнаци, змеят пишел ревюта за книги в блога си „Книгозавър“. Разбира се, приказката е посветена на една от нашите любимки Аделина „Змей“ Генова. Змеят обича книгите на „Милениум“, а ние обичаме змейове 🙂 Ето защо поканихме Ади да ни погостува в рубриката „Читателят“, където ще си говорим за романа „Стая“ на ирландската авторка Ема Донахю.

Zmei

Какво те привлече към романа на Ема Донахю?
Мога да излъжа и да кажа, че е била наивистичната корица или обещаващaтa и подклаждащa любопитството анотация. Мога, но ще излъжа.
Истината е, че в някакъв слънчев следобед попаднах в офиса на „Милениум“ и някой ми е връчи с думите „Прочети я, интересно ми е дали ще ти хареса“. И така започна пътешествието ми из Стаята.

Как ти повлия престоят в Стаята с Ма и Джак?
Повлия ми… отрезвяващо. Свободата, която имаме, не е за подценяване.

Книгата провокира ли те да научиш повече за реалните събития, вдъхновили написването й?
Книгата ми припомни скандалът, избухнал в така спокойната Австрия през 2008 година. Въпреки че по онова време медиите не бяха толкова жестоки и не търсеха жълтината във всяка новина, тогава гръмнаха заради жестокостта на случилото се. Ако правилно помня, Фрицъл беше държал дъщеря си и няколко от внуците си над 20 години. Още тогава бях ужасена как е възможно това да се случи, а „Стая“ ми го припомни съвсем отблизо – с наивитета на Джак и бепомощността на Ма.

Ще гледаш ли филма „Room“, който излиза по кината през ноември?
Честно да си призная, като човек, неглижиращ филмовата индустрия, не знаех, че ще има филм. Добре е, че ми казваш. 🙂 Ще наглеждам афиша за „Стая“.

Staya

Кадър от филма „Room“ с Бри Ларсън и Джейкъб Трембли в ролите на Ма и Джак (снимка: Evening Standard)

На кои читатели би препоръчала „Стая“?
На всички жени – без значение от възрастта. На всички момичета, които си мислят, че обграждащият ги свят е красиво и непорочно място. На хората, които не могат да оценят какво имат и че всъщност притежават много.

Имаш ли си любим цитат от книгата?

Любимото ми в Навън е прозорецът. Всеки път е различен.

Ако много силно искаш да ни споделиш нещо, за което не сме те попитали…
За мен „Стая“ беше изненадващо пътуване през света, който ежедневно обитаваме – та Джак познаваше Навън само през Телевизор, който беше страхотен другар в опознаването му.

Прочетете ревюто на Змей за „Стая“ в блога „Книгозавър“.

„Стая“ е книга на месеца. През октомври романът е намален с 40% и струва само 9 лв. 

Ако и вие искате да попълните въпросника ни, не се колебайте да се свържете с нас!

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *