„Изобретението на Хюго“ – книга от креолска порода, 1-ва част

Share Button

Izobretenieto-na-Hugo_korica

Днес отбелязваме Междунородния ден на детската книга. На 2 април 1805 г. в Дания е роден всепризнатият майстор на приказките – Ханс Кристиан Андерсен. 

По този случай поканихме доц. д-р Милена Цветкова да разкаже за романа „Изобретението на Хюго„, който е всичко друго, но не и традиционно детско издание. Нашата гостенка пък е преподавател по Книгоиздаване към СУ и е сред най-големите познавачи на книгата като медия.

Ето какво споделя Цветкова: 

„Изобретението на Хюго“ доказва: не можеш да си Магьосник без физика, не можеш да си Кинотворец без книги

Смелчакът Брайън Селзник създаде книга, каквато никой още не беше виждал – изобрети нов формат книгофилм или филмокнига, в която съедини измислената история за сирачета в духа на Дикенс с документалната история за филмите на Жорж Мелиес.

Самото издание с обем над 500 страници е построено като огромна режисьорска разкадровка, в която текстът в едната си част е написан, а в другата е нареден от над 150 черно-бели разтвора – графични илюстрации и филмови кадри. А защо картинният разказ е черно-бял, е ясно: това е история за старото, истинското кино – черно-бяло и нямо.

Четеш – четеш, разглеждаш – разглеждаш, пак четеш – пак разглеждаш… и постоянно си в напрежение: Кое е това момче? Как ще се държи автоматонът? Каква може да е връзката между часовниците и кинофилмите? Кой ще се окаже в действителност Жорж Мелиес? И накрая като откровение – получаваш не история на човек. Прочел си история на кинематографа като нечовешки феномен. Не Хюго, не автоматонът и не Мелиес са пазители на времето. Пазителите са книгите и киното.

Книгата „Изобретението на Хюго“ е пазител – трезор. Пазител на буквите. (Не са случайни черните рамки на белите страници, благодарение на които нито може да избяга буква, нито може да се разсее четящото око.) Пазител на кадрите. (Неслучайно хартията е по-трайна за архив от лентата.) Пазител на времето. (Неслучайно на руски език заглавието на филма „Хюго“ е „Пазител на времето“.)

Книгата „Изобретението на Хюго“ еманципира роднинството между двете медии – книга и филм, в още един ракурс: Хюго не познава богатството на книгите, а на Изабел никога не е било позволено да гледа филми. Затова Изабел води Хюго в библиотеката, после и в книжарницата, а Хюго промъква Изабел на прожекция на култовия комедиен филм „Безопасността е последна“ (Safety Last! от 1923 г.), известен със сцената с Харолд Лойд, висящ от гигантски часовник.

hugo_02

Книгата „Изобретението на Хюго“ е експеримент със съзаклятието между буква и зрелище, между документалния реализъм на печатната дума и панорамната магия на кинокартината. Ако буквеният роман е „сън“, а киното е „сън наяве“ (по думите на бащата на Хюго), изданието на Брайън Селзник е балансът.

„Изобретението на Хюго“ би трябвало да бъде призната за еталон на креолизирана книга (от фр. créole – със смесена кръв от бяла и цветна раса). Акордът, който се е образувал от нербалност и невербалност, свири „на сбор” към конкретен адресат: екранизирай ме! Защото това е книга от комуникативен формат – книга за четене, но и книга за гледане, книга, апелираща към цялата контент индустрия да следи всяка проява в новото „оптично“ книгосъздаване.

А и самото тяло на книгата е като от сценично кадифе. Когато е затворена, прилича на кадифено ковчеже с магически реквизит, коренно различна от повсеместно и амбалажно складираните по рафтове и стелажи машинно обрязани хартиени трупчета с канцеларска белота.

Очаквайте продължение на текста със заглавие „Поуки за Магията и за Науката„. 

Изобретението на Хюго“ е книга на месеца – през април луксозното издание струва само 14.99 лв. 

Share Button

2 мнения по „„Изобретението на Хюго“ – книга от креолска порода, 1-ва част

  1. Pingback: „Изобретението на Хюго“ – книга от креолска порода, 2-ра част | Блог на издателство "Милениум"

  2. Pingback: 5 книги, които ще събудят детето във вас | Блог на издателство "Милениум"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *