Читателят: Стоян Атанасов за безразсъдството в „Деветте живота на Александър Баденфийлд“

Share Button

Стоян Атанасов е графичен дизайнер, занимава се с оформление на книги, илюстрация, рекламни визии и други красиви неща. Свободното си време обича да запълва с черен хумор, заради което високо ценим мнението му в тази област. Вижте какво мисли третият гост в нашата рубрика „Читателят“ за една от най-необичайните ни книги – „Деветте живота на Александър Баденфийлд“ от Джон Бемелманс Марсиано.

Откъде научи за „Деветте живота на Александър Баденфийлд“?
Попаднах на представянето на книгата онлайн. Старая се да следя новите заглавия, особено когато става въпрос за детски и YA книги. Интересът ми е както читателски, така и професионален.

Какво те запали в книгата?
Преди да я прочета – корицата. Илюстрациите на Софи Блекол са меко казано жестоки. Как да останеш безразличен към презрителния поглед на котката, пред който бледнеят дори най-киселите фотографии на Grumpy Cat? Анотацията също звучеше обещаващо, така че беше ясно – трябваше да прочета „Деветте живота…“ Бързо се убедих, че е имало защо трепетно да чакам куриера, който ми я достави още в деня на излизането. Александър е очарователно ужасно дете!

Уинтърботъм или Александър? Разбирай – добро или лошо? 
Няма как да си избера любимец, защото без да съществуват заедно, не би го имал контрастът, който ги прави така забавни. Естествено, и двамата се намират в крайност и никой не е пример за подражание, но и всеки си има причините да е такъв, какъвто е. Съчувствам значително повече на Уинтърботъм, в някакъв смисъл човекът просто си върши работата и никак не му е лесно да се оправи с дребния проклетник.

Коя е любимата ти смърт на Александър?
SPOILER WARNING: Трите, причинени от бика. Динамиката на събитията беше впечатляваща!

Pages from Aleksander_Badenfield

Илюстрации: Софи Блекол

Ако ти имаше девет живота, как би ги профукал?
Първите 3-4 – смело и безразсъдно. Бих опитал състезанието с бикове в Испания, бих похапвал смело риба Фугу, бих опитал да изкача Еверест… Всъщност кого заблуждавам, там е кучи студ и е нечовешки баир, това бих го пропуснал. При всички положения след четвъртия живот бих се кротнал. Освен ако не се окаже, че безразсъдството води до пристрастяване…

На кого би препоръчал книгата?
На всички любители на мрачно-забавни истории, на ценителите на добрата илюстрация и на онези, които искат на всяка цена да гребат с пълни шепи от живота. И може би на тези, които имат проблем с осъзнаването, че всичко в живота (животите) има цена и ако го искаме, трябва да сме готови да я платим.

Сподели ни твой любим цитат.

Ако трябва да съм честен, не много хора вярват в мен – отговори Кранщайниф. – Така де, аз съм луд учен.

И последно – почерпи ни с книжна рисунка! 😛
Разбира се!

Stoyan-Atanasov

Още от Стоян вижте в портфолиото му тук: www.sgatanasov.wix.com/portfolio

Ако и вие искате да попълните въпросника ни, не се колебайте да се свържете с нас
Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *